Český výrobce mlýnků na pepř, sůl, kávu a jiná koření

Chcete-li si vychutnat vůni a plnou chuť koření či kávy, je mletí jednou z nejdůležitějších kritérií.   

Mlýnky Ghur

Český mlýnek jako výrobní a obchodní značka navazuje na umělecké soustružení prezentované pod názvem Ghur.cz. První mlýnky vznikaly již v roce 2018, avšak do prosince 2019 jsme se účastnili mnoha historických akcí a na mlýnky popravdě moc času nezbývalo.

Výroba se pohybovala v řádu desítek kusů měsíčně, avšak feedback na originální design, ruční provedení, kvalitu mletí byl tak úžasný, že jsme se rozhodli věnovat se mlýnkům naplno.

Proč název Český mlýnek?

Mlýnky vznikají z rukou českého soustružníka a jeho rodiny, ze stromů vyrůstajících v naší krásné české zemi. Vznikají nedaleko hory Říp, v rodišti světoznámého hudebního skladatele Antonína Dvořáka. 

Čerstvě umleté koření, to je jak se říká „požehnání“.

Jak vyrábíme české mlýnky

To máte tak, člověk zasadí strom a ten strom po několika desítkách let jiný člověk pokácí. Zpravidla tomu bývá po 80-110 letech. Celá ta léta nabírá strom sílu, vkládá sílu do svého kmene, do svého jádra i běli. Nejvíce však sílí v místech nad kořeny a v místech poškození.

Do těchto míst „tlačí“ všechnu sílu země. A tady, tady se rodí ty nejkrásnější, neobvyklé kresby dřeva a z nich ty nejkrásnější mlýnky.  To je dřevo, které používám k výrobě. Pak už stačí jen jedny ruce a trocha štěstí. Ruce, které uříznou a slepí dva kusy dřeva k sobě, upnou špalík do soustruhu a za pomoci jeho rotačního pohybu a dláta v rukou soustružníka opracují dřevo v ten správný tvar.

Soustruh, pomocník používaný už v době slávy Egypta točí dřevem v jednom směru otáčení a po přiložení dláta, kterému soustružníci říkají „struh“ se rozezní drnčením a začínají odlétávat drobné stružinky dřeva.

Za pomoci tzv. hladícího struhu se dá opracováním dosáhnout naprosto hladkého povrchu.

No a jak je to s tím štěstím? To je jednoduché, soustružení je činnost, která neodpouští chyby. Stačí malá chyba v podobě nevhodně natočeného ostří vůči dřevu, chvilka nepozornosti a hned vás to potrestá v podobě znehodnoceného dřeva či drobného úrazu nebo i velkého kopnutí…přeci jenom válce o průměru mlýnků se točí rychlostí až 2500 ot. za minutu a ostré soustružnické dláto vedou ruce člověka…

Mlýnky vznikající v mé dílně jsou výhradně ruční prací. Výroba mlýnku trvá zpravidla hodinu, někdy dvě a není výjimkou, že i déle. Záleží na tvaru, výšce a druhu použitého materiálu. Povětšinou vím odkud dřevo pochází, v mnoha případech si sám v zimním období svážím dřevo z lesa na pilu a nechávám sušit v hráních několik let a následně dosušuji.

Jednou z příjemných činností při výrobě mlýnků je jejich finální povrchová úprava. Používám oleje, případně směsi olejů a vosků s atestem pro přímý styk s potravinami. Oleje dřevo krásně probarví a ochrání před vnikáním vody. Pravidelným ošetřováním v podobě jednoduchého potření dřeva olejem a následného odstranění nevsáklého oleje hadříkem bude váš mlýnek opět jako nový. 

A co srdce mlýnku? No to je přeci mlecí mechanismus. Pro mletí pepře může být z legované oceli nebo ještě lépe z keramiky. Tvrdost keramiky předčí ocel, nepřenáší žádné vůně a opotřebení je v řádu desítek let.

Společnost CrushGrind® poskytuje na keramickou část mechaniky mlýnku záruku v trvání 25 let. Je to moc nebo málo? Těžko říct, každopádně mlýnky vyrábím poctivě, precizně, s vědomím, že vám zůstanou dlouhá léta…

E-shop

Navštivte náš e-shop, kde najdete nabídku našich kvalitních českých mlýnků na sůl a pepř. Vedle mlýnků zde pořídíte také kampotský pepř či panenskou mořskou sůl. Do kvalitního mlýnku patří kvalitní náplň.